Jeg har fået kuller

Under nyligt besøg i Danmark spurgte min familie mig hvad jeg får at spise herovre. I en sådan situation er det fristende at finde på absurde egnsretter, men sandt at sige kan det være meget svært på kort varsel at opdigte en passende kreation uden at den enten er langt kedeligere end faktiske, virkelige egnsretter, eller at nogen siger “det har jeg prøvet, det er lækkert, selv om man ikke skulle tro det”, så jeg bekendte at jeg skam spiser det samme som i Danmark.

I al sandhed spiser jeg ganske godt for tiden. Meget bedre end for et halvt år siden. Det skyldes nok til dels at jeg har tid til at lave fornuftig mad alle de dage jeg gider, men ikke mindst også at jeg ikke længere må nøjes med udvalget i een eneste sølle lille Fakta som på Trillegårdsvej. Nu har jeg i stedet en fin Sainsbury’s Local, en Tesco, adskillige grønthandler-kiosker, og hvis jeg gider har jeg Angel inden for rækkevidde, med en stor Sainsbury’s som både har alt hvad jeg skal bruge og åbent til klokken 23. Ikke nok med det, så har de et fint udvalg af økologiske varer.

Forleden spiste jeg spejlæg til sen morgenmad. Æggene smagte godt på dansk rugbrød (tak, mormor), men virkede lidt vrede over det der med at blive fortæret. Det starter med et face-off allerede inden jeg har fat i bestikket.
Vredt spejlæg
Efter et par mundfulde optrappes konflikten, og det udøde spejlæg truer mig med alskens forbandelser.
Udødt spejlæg
Jeg spiste det nu alligevel. Mums. Bare rolig, ingen laptops fik mad på sig under denne optagelse.

Efter træningen torsdag aften fik jeg en rib eye (svarer vist til entrecôte) krydret med salt og godt med peber, samt lidt timian og nok chili til at det var varmt uden at rykke i tårekanalerne. Dertil babykartofler kogt med skræl – for det kan jeg godt lide, og det er nemt – og efterfølgende vendt i smør i wokken, med en hel del oregano. Den alt for lille wok er min altmuligpande, da de andre stegeflader er bulne og ridsede. Mens jeg var i gang med blusset stegte jeg to halve tomater godt mættet i den samme krydderiblanding som kødet fik. Resultatet ses her.
Rib eye med kartofler og tomat
Til sådan en ret er der sikkert en passende kraftig rødvin der matcher, men jeg tog det sikre valg med en køleskabskold Châteuneuf-du-Coca-Cola. Sådan noget chili vil gerne skylles ned med syre. Det siger min læge selv er godt for maven. Agtigt.

Ja, og denne fredag har jeg så fået kuller. I fryseren fandt jeg en fisk som jeg mente var min, så jeg lavede mig en eftermiddagsret med den. I mangel af fløde varmede jeg noget sødmælk (whole milk, 3.9% fedt) og lod kulleren iklæde sig peber og salvie og soppe behersket i det indtil en del af mælken var fordampet. Dertil et par æg i rørende samspil med lidt rød peberfrugt af den søde variant.
Kuller med æg og peberfrugt

Og hvad koster det så? Jeg har ikke rigtigt sammenlignet med derhjemme, men det føles som om det koster det samme, måske endda lidt billigere. Det baserer jeg mest af alt på mængden af varer jeg får i favnen for omtrent 300 kroner, og ikke så meget på at jeg lægger mærke til de faktiske priser. Her er et par indkøb fra juli.

2 liter sødmælk
2 pakker oksekød i tern (400g/pakke)
2 pakker hakket oksekød (magert, 400g/pakke)
1.5kg røde kartofler
750g gulerødder
3 dåser hakkede tomater
6 æbler
En pakke te (80 breve)
1 agurk
1 pakke brune champignon
3 peberfrugter
5 mellemstore tomater på stilk
Alt sammen økologisk, bortset fra teen som dog var fairtrade, til en samlet pris af 280 kroner.

12 ruller toiletpapir
1 liter sødmælk
3 peberfrugter
750g små kartofler
1.5 kg røde kartofler
3 courgetter
6 æbler
2 breve oregano (2 x 7g)
6 store æg
2 pakker oksekød i tern (400g/pakke)
1 bøf (240g rib eye)
Alt sammen økologisk, bortset fra toiletpapiret som dog var 100% genbrugspapir, til en samlet pris af 275 kroner.

Nu er det ikke alt jeg køber der er økologisk, og jeg fortærer typisk heller ikke 1600g oksekød til 2250g kartofler, men når jeg er i den store Sainsbury’s ved Angel køber jeg gerne lidt kød til fryseren også. Dels er der ofte tilbud ved køb af flere pakker, og dels har de et godt udvalg. Jeg får f.eks. en del mere lam end jeg er vant til, og de har også en fin fiskedisk som jeg nu og da plukker fra.

Så vidt madrapporten herfra. Jeg spiser i perioder også en del wokmad med blandede grøntsager og kød i tern, med nudler og masser af soya og eventuelt teriyaki eller sukiyaki. Spises gerne med pinde og fra en skål eller dyb tallerken.