Flere bogindkøb – om ki, chi og interne stilarter m.m.

For nogle måneder siden købte jeg et par bøger mere om kampkunst. Det var min hensigt at skrive lidt om dem, eventuelt en anmeldelse af den ene. Det er det ikke blevet til, og nu har jeg i mellemtiden købt endnu en bog, som jeg godt kan se vil tage mig noget tid at komme igennem.

De tre bøger er

Kenji Tokitsu:
Ki and the Way of the Martial Arts
ISBN: 1-57062-998-6
Bogen på amazon.co.uk

Jess O’Brien:
Nei Jia Quan: Internal Martial Arts
ISBN: 1-58394-199-1
Bogen på amazon.co.uk

Bruce Kumar Frantzis:
The Power of Internal Martial Arts and Chi:
Combat and Energy Secrets of Ba Gua, Tai Chi and Hsing-i
ISBN: 1-58394-190-8
Bogen på amazon.co.uk

Den første bog er en hurtigt læst lille sag. Den vil muligvis være drilsk for begyndere, og en del af den handler om ki og energistrømme, som i sig selv kan være god eller dårlig snak afhængig af modtageren. Kapitlerne i bogen er korte men med masser af indhold. Der er en del at tænke over efterhånden som man kommer igennem den. Noget af snakken handler om at kultivere en fornemmelse for den kommunikation der foregår mellem kæmpende, og hvilken tilstand man selv er i. Her argumenterer forfatteren blandt andet ud fra erfaringer og observationer i Karate og Kendo. Noget af energisnakken er lidt spildt på mig – uanset om man så mener at der faktisk er en magisk kraft i kroppen eller om man opfatter det som et sprog omkring kraftfuld brug af åndedræt, muskler, motorik, vinkler, etc. Andet af energisnakken giver mening for mig, men muligvis ikke på den måde forfatteren havde til hensigt. Jeg vil gerne skrive en mindre anmeldelse eller diskussion af bogen. Indtil videre er det endnu en til bunken af uskrevne indlæg. Alt i alt er det en god bog, som jeg kan anbefale til at sætte nogle tanker i gang om ens indstilling til kamp og træning.

Bog nummer to er en fascinerende sag på godt 400 sider. Forfatteren har interviewet et antal mestre indenfor forskellige stilarter, og de bidrager hver især i interviewform eller med anekdoter eller detaljer de lægger vægt på i træning og undervisning. Der er så mange små og store guldkorn i den bog at det er tankevækkende og en fryd hver gang jeg læser i den. I lang tid åbnede jeg blot bogen et tilfældigt sted hver gang jeg samlede den op, men nu prøver jeg at arbejde mig igennem den fra ende til anden. Den giver en rigtig interessant vinkel på mange ting i kampkunstsammenhæng, ikke mindst fordi mestrene absolut ikke er enige. Den siger noget om forskellige stilarter, kulturer, generationer og særlige mennesker indenfor kampkunst verden over. Det, og så er jeg vild med afsnittet hvor den mavesure gamle kineser brokker sig over Bruce Lees uduelighed, og hvordan de lige måtte se hinanden an i sin tid inden Bruce Lee pænt bakkede ud af situationen.

Den tredje bog købte jeg i aftes. Jeg har haft den mellem hænderne en fire-fem gange tidligere og bladret lidt igennem den. Jeg var noget skeptisk over en bog der dels ser ud til at handle rigtig meget om chi, og hvor afsnittet om Xing Yi er så kort. Efter at have fået den anbefalet af Mike vendte jeg tilbage til bogen og tog et ordentligt kig. Mike er en af dem jeg træner med herovre, og han er lige så skeptisk overfor fusk og hokus-pokus som jeg er. Måske endda mere, eftersom han er tryllekunstner med fokus på close up og tankelæsning. Det skærper den skeptiske sans en smule at vide hvor nemme folk er at narre.
Efter en del tid i en blød lænestol i boghandelen i aftes, havde jeg læst mig varm nok på bogen til at købe den. Knap 400 sider, tætpakkede med information. Den skal også nok tage noget tid at absorbere.

Den første af de to bøger jeg nævnte i slutningen af maj mangler jeg stadig i min samling, så der er en gaveide hvis man kan finde den et sted hvor portoen ikke er latterligt høj.